Grashek Almere

i.s.m. Tjalling Homans

Op verzoek van de directie van OBS 'Albatros' in Almere heeft Bureau Bergweg een plan gemaakt om de huidige entree een nieuw gezicht te geven. De gemeente heeft er een hek geplaatst, waardoor de entree een weinig uitnodigende uitstraling heeft. Het wordt momenteel niet gebruikt als hoofdentree, hoewel het met zijn centrale, hoge middenbeuk duidelijk als zodanig is vormgegeven.

Ons voorstel is om met twee cirkelvormige grasperken een duidelijke scheiding aan te brengen tussen verkeersruimte en verblijfzones. De betonnen rand van de grasperken komt op twee plaatsen omhoog, om zitgelegenheden te maken. Dit geeft ouders en kinderen een gelegenheid om elkaar voor de school te ontmoeten.

Daarnaast stellen wij voor om het bestaande hek te behangen met buitenproportionele grassprieten. Het geeft het gebied een meer vriendelijke, toegankelijke uitstraling, die past bij zijn functie als school. Ook is het een vrij eenvoudige ingreep, die met oog op het krappe budget, met gezamelijke inzet door ouders en leerlingen gerealiseerd zou kunnen worden.