Sophietje

i.s.m. Tjalling Homans

Sophietje is tot stand gekomen naar aanleiding van een prijsvraag, uitgeschreven door Stichting Nieuw en Meer in Amsterdam.

Sophietje is een compacte, mobiele werkplek voor de hedendaagse kunstenaar. Ze daagt uit tot creativiteit en vraagt elke gebruiker haar te modelleren naar zijn of haar wensen. Zo is zij op maat gesneden voor elke creatieve activiteit, elk humeur en elk moment van de dag.

Sophietje bestaat uit twee halve schillen; een brede buitenschil en een smallere binnenschil. De eerste is de 'leefschil' en biedt onder andere plaats aan een keukentje, een tuintje en een bed. De binnenschil is de 'werkschil' en herbergt een werkblad, boekenplanken en opbergruimte voor materialen.
Beide schillen draaien onafhankelijk van elkaar rondom een centrale as. Zo kan naar wens de ruimte volledig worden afgesloten, geopend en alles daartussenin. Sophietjes configuratie kan eindeloos varieren, waardoor de flexibiliteit in ruimtegebruik, lichtinval en vormgeving ook eindeloos variabel kan zijn.
Sophietje is in gesloten toestand 2,55 breed, waardoor zij op de normale weg naar elke gewenst bestemming gereden kan worden.