Performing Prague

Of het nou om een grote theaterproductie of amateurtoneel gaat, de reden dat mensen ze bezoeken is hetzelfde; het is een verandering in het leven van alledag. Het daagt uit tot andere gedachtes, insprireert, vermaakt of verrast. 

Voor de 8ste OISTAT Theatre Architecture Competition introduceer ik een 'markt' voor de uitvoerende kunsten in de St. Anna's kerk in Praag; een laagdrempelige, publieke ruimte voor meerdere kleinschalige optredens. Een permanente 'Oerol' of 'Parade'. Een plek waar je naartoegaat om de podiumkunsten in al zijn variatie te ervaren; van opera tot comedy, van klassieke muziek tot moderne dans. 

Meerdere kleine auditoriums zijn gedraaid gestapeld om gezamelijk een (kerk-)toren te vormen. Ze openen zich naar buiten, waardoor de bezoeker verschillende mate van betrokkenheid geboden wordt. Zoals op een markt kan je gericht op zoek gaan naar iets specifieks, maar ook zomaar een beetje rondstruinen tussen de spullen. Rondom de toren zijn andere manieren van 'kijken' geintroduceert. Zo zijn er priveruimtes waar je door het digitale archief kan scrollen, een 'luistershop' en workshopruimtes. En terwijl je de toren beklimt maak je als publiek ineens deel uit van de voorstelling om helemaal bovenin uit te kijken over de stad Praag, die weer op zijn eigen manier een show weggeeft.