Woning Schoonhoven I

i.s.m. Tjalling Homans

Na een verwoestende brand in een 16de eeuws stadspand in het historische hart van Schoonhoven restte slechts de eikenhouten vloer- en dakconstructie. De bewoners maakten van de nood een deugd, door een nieuw ontwerp te laten maken, die beter aansloot op de woonwensen van het gezin. De oorspronkelijke opzet van de woning werd gekenmerkt door een lage verdiepingshoogte en smalle, lange ruimtes. In het nieuwe ontwerp kwam een grote vide in het hart van het huis met zicht tot aan de dakconstructie, waar een dakraam licht tot in het hart van de woning brengt. In de vide werd de trap naar de slaapverdieping geplaatst. Ontworpen als een sculptuur in de ruimte en tevens als ruimte-scheidend element. Op de slaapverdieping zijn alle middelen ingezet om de ruimtelijkheid te vergoten. Zo hebben de twee kinderkamers ieder een slaapzolder die zich deels boven de andere bevindt. De uit het zicht geplaatste dakramen, die de slaapzolders verlichten, maken de ruimtes optisch groter.