Hamam Het Oosten

i.s.m. Tjalling Homans

Bij het ontwerp voor Hamam ‘Het Oosten’ is gezocht naar een harmonieuze balans tussen Oosterse en Westerse vormgeving. De opdrachtgever van Turkse wilde een Oosterse wellness realiseren voor een breed publiek. Een plek die onherroepelijk Turks is, maar desondanks niet ‘vreemd’ aanvoelt.

De Arabische architectuur staat bekend om zijn haast overdadige, geometrische decoraties. De traditionele Hamam is teruggebracht tot zijn essentie. Zo krijgt het gebouw wel een koepel met olifantsogen, die voor een Hamam zo herkenbaar is, maar zijn de weelderige turkse vormen veelal geabstraheerd. Er wordt gebruik gemaakt van uitbundig en authentiek turks tegelwerk, die door hun toepassing strakke geometrische lijnen in de ruimte vormen.
Zo wordt een brug geslagen tussen oosterse en westerse architectuur.

Wie een Hamam in Turkije binnenloopt, wordt onherroepelijk gegrepen door het kalmerende effect van gefilterd daglicht. Ook deze essentie van de Oosterse ervaring is op eigentijdse wijze in de Hamam teruggebracht. Niet alleen straalt het licht door de gaten in de koepel, ook wordt er met daglicht ‘gespeeld’, door de gerichte toepassing van een transparant plafond.