Bed & Breakfast

i.s.m. Tjalling Homans

Aan de rand van Leiderdorp, langs de Oude Rijn, staat een karakteristieke pand uit het begin van de twintigste eeuw. In de jaren '80 is hier een aanbouw aangebouwd, die tot voor kort dienst deed als dierenartspraktijk. De nieuwe bewoners wilden in de oudbouw een Bed&Breakfast realiseren, de rest van het pand moest verbouwd worden tot woning. Bureau Bergweg is gevraagd om hiervoor een ontwerp te maken.

Het was duidelijk dat er in de jaren 80 weinig moeite is gedaan om aansluiting te vinden bij het bestaande. De aanbouw is degelijk, praktisch en goedkoop gebouwd.
Wij hebben deze aanbouw een eigenzinnig karakter willen geven, dat naast het karakter van het oude pand kan bestaan. Beide toonbaar voor zijn tijd, beide op zichzelf staand en eenduidig in vorm en materiaal. Vanuit het toekomstige programma was het noodzakelijk een aantal doorbraken te maken in de voorgevel. Door alle ingrepen en doorbraken op eenzelfde ingetogen wijze dicht te zetten, ontstaat er een eenduidig beeld. Als pleisters, worden alle gaten gevuld met horizontale houten delen. Daar waar de lamellen voor glas zitten, zijn ze in beweegbare aluminium frames bevestigd. Aan de voorzijde klappen de luiken naar boven, om op deze manier een luifel te vormen. Aan de noordzijde schuiven ze opzij om in de open stand aansluiting te vinden bij de lamellen bij de entree.

Het pand heeft een monumentale uitstraling en is symmetrisch van opzet met een gekruist mansardedak. Deze monumentale symmetrie hebben we aangegrepen om de slaapkamers van de Bed&Breakfast meer karakter te geven, door de dakconstructie zoveel mogelijk in het zicht te brengen. Hiertoe zijn de oorspronkelijke plafonds op de hoeken van het pand verwijderd. De kamers winnen hierdoor in hoogte en de oude balken van de dakconstructie geven ze een authentiek karakter. De oorspronkelijke hoogte van de plafonds is deels gehandhaafd en ligt als een kruis over de kamers. Onder dit kruis gaan de verschillende nieuwe 'natte ruimtes' en het trappenhuis schuil.