Woonhuis Auwerda

i.s.m. Tjalling Homans

Dit statige woonhuis staat in de watergraafsmeer in Amsterdam. De extreem steile, interne trappen, hebben de opdachtgevers aangezet tot een verbouwing. Daarbij moest de woning tevens efficienter worden ingedeeld met betrekking tot het gebruik. Op dit moment worden van de drie beschikbare verdiepingen slechts de begane grond en de tweede verdieping gebruikt. De eerste verdieping is ingericht als woonkamer, maar de afstand tot de keuken is te groot, om het ook als dusdanig te gebruiken. Ook de steile klim ernaartoe nodigt hiertoe niet uit.

In de nieuwe indeling is de looprichting van de trap omgedraaid. Een nieuwe, flauwe trap begint vanuit het hart van het huis. De open vormgeving van de wanden langs de trap, zorgt er tevens voor dat ook midden in het huis daglicht aanwezig is. De begane grond vormt  een grote, open ruimte, waarbij de woonkamer in open verbinding staat met de keuken. De L-vorm van de keuken, evenals een lage tv-kast centraal in het huis, zorgen er daarbij voor dat er in de open ruimte toch verschillende zones worden aangeduid. De eerste verdieping wordt meer privé ingericht met een open studeerkamer en een slaap- en badkamer. De tweede verdieping blijft grotendeels ongewijzigd.